Is netbeheerder echt eigenaar van de gasleiding in het gebouw?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 43)
  • Auteur
    Berichten
  • #12328
    Anoniem
    Deelnemer

      Een van de eigenaren van een appartement in ons complex verwarmt al enige jaren met een lucht/lucht warmtepomp en heeft warm water d.m.v. doorstroomverwarmers. De eigenaar heeft jaren geleden al toestemming gegeven om de meter te verwijderen, de netbeheerder heeft er echter voor gekozen om de gasmeter te laten zitten en de boel te verzegelen, en bracht daarna geen kosten voor gas meer in rekening. Nu, enkele jaren later, willen ze alsnog de meter verwijderen maar ook de koperen buis (ca 1 meter met 90 graden bocht) die uit de betonnen dekvloer naar de gasmeter loopt.
      Nu zou je er over kunnen discussiëren of die leiding eigendom is van de VVE of van de betreffende eigenaar maar deze kan toch nooit eigendom zijn van een netbeheerder?

      Nu is het i.v.m. veiligheid natuurlijk altijd verstandig om de leiding drukloos te maken als dat mogelijk is, daar heeft niemand een probleem mee. Maar mag de netbeheerder deze als zijn eigendom claimen en hem bij de vloer afzagen? Iemand enig idee?

      • Dit onderwerp is gewijzigd 1 maand, 3 weken geleden door .
      #12331
      RonaldL
      Deelnemer

        Het kan niet anders dan dat de leiding tot en met de meter eigendom is van de netbeheerder.
        Na de meter is het van de vve of van prive afhankelijk welke leiding.
        Meestal zit er daar waar de hoofdleiding het gebouw binnenkomt een hoofdafsluiter die het hele gebouw droog zet.
        Dat ze willen zagen begrijp ik ook wel. Om te voorkomen dat een vrolijkerd gewoon de aansluiting weer zelf hersteld. Ik vraag me alleen nog af waar de eindstop komt te zitten in die leiding, want er blijft gasdruk op staan.

        #12332
        Anoniem
        Deelnemer

          Dank voor je snelle reactie Ronald. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat alle leidingen, bedrading, afvoer e.d. onderdeel waren van het appartementencomplex. Maar blijkbaar is dat dus niet het geval. We hebben een kleine VVE van 5 partijen waaronder een woningcorporatie en ik ben vorig jaar tot bestuurder gebombardeerd dus voor mij is het ook allemaal even wennen.
          Maar je hebt daar een goed punt, als ze hem afdoppen vlak boven de dekvloer dan staat er nog steeds druk op de leiding in de vloer, niet echt een veilig idee.
          Deze bewoner word onder dreiging van een rechtszaak onder druk gezet om zelf via de website van de netbeheerder opdracht te geven de ‘gas-installatie’ te laten verwijderen en als ik het goed begrijp gaat dat dan ruim 700 euro kosten. In de praktijk komen ze daar dus alleen een buisje voor afzagen, dat is makkelijk verdiend. Ik snap dat die bewoner daar geen opdracht voor wil geven want dan moet hij als opdrachtgever ook betalen, als de netbeheerder het echt nodig acht moeten ze het zelf maar regelen. Ook vreemd dat ze jaren geleden verzegelen voldoende achtten en nu toch ineens de hele boel willen verwijderen. Ik weet wel dat de man meermaals had geklaagd over het steeds aanzetten van zijn slimme meter en hij wil i.v.m. privacy niet dat zijn meter word uitgelezen. Het kan zijn dat de netbeheerder denkt: als jij moeilijk doet over die slimme meter dan gaan wij moeilijk doen over je gasaansluiting. Ik probeer iedereen hier in het gebouw, hoofdzakelijk mensen van 60 jaar en ouder, zoveel mogelijk te helpen. Als je nog ideeën hebt, laat het me weten. Nogmaals dank!

          #12333
          Bob
          Deelnemer

            Die €700,00 klopt niet, betreft waarschijnlijk laagbouw.
            Voor gestapelde bouw gelden lagere tarieven, en de kosten worden voor de helft gedragen door de aanvrager.
            Om welke van de 7 netbeheerders gaat het? Dan kan ik je misschien helpen te helpen. 😉

            #12334
            Anoniem
            Deelnemer

              Je hebt gelijk Bob, voor hoogbouw (dit is 2 woonlagen dus hoogbouw neem ik aan?) blijkt het bedrag ruim 300 euro te zijn, daar was ik inmiddels ook achter, het gaat om Liander. Maar ik heb net een reactie van onze beheerder per mail ontvangen die het onderhoud van veel meer van dit soort appartementencomplexen regelt en zij geven aan dat de gasleidingen in de dekvloeren eigendom zouden zijn van de VVE en het deel wat uitkomt in de meterkast van de individuele eigenaren. Zij zeggen dat de splitsingsakte hier leidend is. Maar ik denk persoonlijk dat Liander zich weinig aantrekt van wat er in onze splitsingsakte staat, die hebben zij nooit ondertekend. Dus laten we allereerst definitief vaststellen wie nu feitelijk en wettelijk eigenaar is van de leidingen in het gebouw tot aan de gasmeter. Is dit echt de netbeheerder zoals ze zelf beweren en waar kan ik dat terugvinden, staat het misschien ergens in de gaswet?

              • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 3 weken geleden door .
              #12337
              Bob
              Deelnemer

                1. Ben benieuwd naar de exacte tekst van de mail van Liander.
                2. Zie “doorknipbepaling” in 5:20 lid 2;
                “In afwijking van lid 1 behoort de eigendom van een net, bestaande uit een of meer kabels of leidingen, bestemd voor transport van vaste, vloeibare of gasvormige stoffen, van energie of van informatie, dat in, op of boven de grond van anderen is of wordt aangelegd, toe aan de bevoegde aanlegger van dat net dan wel aan diens rechtsopvolger.”

                #12339
                Anoniem
                Deelnemer

                  Heel erg bedankt voor dit artikel, het staat al bij mijn favorieten. Best nog ingewikkeld hoor zo’n juridisch stuk maar als ik het goed begrijp hebben wij (de eigenaren) het netwerk van de netbeheerder destijds uitgebreid door ons complex aan het reeds bestaande netwerk te laten koppelen. Het is daarbij niet relevant dat het door ons is betaald, omdat de netbeheerder de bevoegdheid nu ook over ons kleine stukje van het totale netwerk heeft gekregen is het eigendomsrecht automatisch aan hen overgedragen. Is dat kort gezegd waar het op neerkomt? Want ik moet het straks weer kortsluiten met de buurman.
                  In dat geval heeft Liander dus wel gelijk en is het hun eigendom tot aan de gasmeter.  Maar dit maakt hun brief des te vreemder, want hierin word gedreigd met juridische stappen als de buurman geen keuze maakt. Het komt er dus op neer dat buurman X een beslissing moet nemen over wat Liander met haar eigen eigendom moet doen en als hij dat niet doet dan daagt Liander hem voor de rechter. Maar het is toch juist de taak van Liander om zorg te dragen voor een goed werkend en veilig gasnetwerk, dit is toch niet de taak van buurman X. Hij is tevreden met de situatie zoals deze is maar als dat onveilig is dan dient Liander zelf haar netwerk aan te passen. Zij kunnen hun verantwoordelijkheid niet afschuiven op de buurman. Of zie ik dit verkeerd?

                  #12340
                  monaster
                  Deelnemer

                    In mijn optiek is dit geen zaak voor de VvE, maar voor de individuele eigenaar.
                    De privacy problemen snap ik niet. Hij neemt geen gas meer af dus het uitlezen van de slimme meter geeft geen enkele info over zijn doen en laten.

                    #12341
                    Bob
                    Deelnemer

                      De redenatie in alinea 1 klopt niet, het netwerk op jullie perceel is nooit van jullie geweest.
                      Zie HIER het verhaal van Liander zelf.
                      Je kunt Liander er ook op wijzen dat hun site niet up to date is. De geamendeerde (Van der Lee (TK)) wet is op 9 juli jl. gepubliceerd in het Staatsblad. Nu de ministeriële regeling en de ACM nog. 🙂
                      Zonder kennis van (geanonimiseerde) brieven en mails ga ik niet dieper in op deze materie. Ik hou niet van gissen en gokken. 😉

                      #12343
                      Bob
                      Deelnemer

                        Sorry, link werkt om onduidelijke reden niet helemaal correct. Even naar boven scrollen en daar beginnen. 😉

                        #12344
                        Anoniem
                        Deelnemer

                          De redenatie in alinea 1 klopt niet, het netwerk op jullie perceel is nooit van jullie geweest.

                          Ik ben tijdens de bouw in 2002 regelmatig even wezen kijken en toen het nog niet aangesloten was op het landelijke gasnetwerk was het nog van ons. 😉  Maar ik begrijp wat je bedoeld hoor. Ook vreemd dat wij een beheerder hebben die hier schijnbaar niets van af weet. Heel erg bedankt voor je reacties, word zeer gewaardeerd.

                          In mijn optiek is dit geen zaak voor de VvE, maar voor de individuele eigenaar. De privacy problemen snap ik niet. Hij neemt geen gas meer af dus het uitlezen van de slimme meter geeft geen enkele info over zijn doen en laten.

                          Die slimme meter ging volgens mij om elektra, niet gas. Maar je hebt gelijk, bij nader inzien geen zaak voor de VvE maar ik help graag iemand anders, het zijn hoofdzakelijk ouderen die hier wonen. En het is ook wel leuk om eens iets grondig uit te zoeken… met wat hulp van anderen.

                          #12345
                          Bob
                          Deelnemer

                            Geen dank, graag gedaan. Zeker gezien jouw wens anderen te helpen! 😉
                            Goed echter om je als bestuurder hierover te informeren. Dat het geen VvE-zaak zou zijn is wat mij betreft iets te voorbarig en te kort door de bocht. Strikt genomen heeft de VvE niets te maken met de aanvoer tot in de appartementen, echter bij (deel)verwijdering kan de VvE wel degelijk betrokken worden/zijn. Dat hangt samen met de wijze waarop vanaf de perceelsgrens de gezamenlijke hoofdleiding het gebouw binnenkomt, waar wordt gesplitst per verticaal “blok”, of er een ringleiding rond het complex ligt met meerdere vertakkingen of bijvoorbeeld één verdeelpunt is, tot waar precies Liander de privé-aansluiting gaat/wil “terugsnoeien, of toegang benodigd is tot afgesloten (algemene/technische) ruimtes die de VvE toebehoren, of er moet worden gehakt/gebroken en/of gegraven, en wie er allemaal (leden en/of VvE) “meegenieten” van het daadwerkelijk afsluiten/tijdelijk drukloos maken.
                            De VvE heeft hier niets mee te maken is te kort door de bocht.

                            #35048
                            Bob
                            Deelnemer

                              het zijn hoofdzakelijk ouderen die hier wonen

                              Ik ben niet gekwetst, maar behoor wel tot die groep. 😉 🙂

                              #12347
                              monaster
                              Deelnemer

                                #MeToo 😎😎

                                #12348
                                Anoniem
                                Deelnemer

                                  Ik ben niet gekwetst, maar behoor wel tot die groep. 😉 🙂

                                  Ik ben de 60 inmiddels ook al gepasseerd maar wel één van de jongste bewoners, misschien wel de allerjongste (niet zeker), dit complex is in 2000 gebouwd als woonvorm voor ouderen. Vandaar ook de lift voor slechts 1 verdieping, gemakkelijk toegang voor thuiszorg en dat soort zaken. Als mensen ineens een hoge aanslag van de gemeente krijgen of plots veel moeten bijbetalen voor energie dan klampen ze mij vaak aan omdat ik, vanuit hun optiek, nog vrij jong ben en dat soort dingen beter snap. Ook doe ik de kleine klusjes: lampen op de galerij vervangen, deurdrangers bijstellen e.d. Zo kunnen we de kosten laag houden, ook voor de appartementen die verhuurd worden want die betalen servicekosten. Ik vind het in ieder geval leuk om te doen en het geeft me het idee dat ik nog nut heb in deze wereld.
                                  Het is zeker nuttig dat we dit als VVE weten, in onze splitsingsakte staat dat alle leidingen (dus ook gas) in de betonnen vloeren eigendom zijn van de VVE en dat deel wat uitkomt in de meterkast eigendom van de individuele eigenaar. Ik ben daar ook altijd vanuit gegaan maar weet nu dat het wettelijk dus anders zit.
                                  Onze splitsingsakte is overigens een heel vreemd document, het is de modelakte waar hier en daar flink geknipt en geplakt is. Hierdoor zijn er zinnen ontstaan die niet meer goed lopen en wat absurde zaken. Zo staat onder gemeenschappelijke zaken vermeld de radiatoren in de afzonderlijke appartementsrechten. Ik heb hier de boel laten zitten maar strikt genomen zou dus de cv ketel en thermostaat van mij zijn maar de radiatoren in mijn appartement van de VVE? Ook een verbod op het ophangen van schilderijen in de voornoemde appartementsrechten, ik denk niet dat dat stand zou houden bij een rechter. Ik heb het exclusieve gebruiksrecht dus ik mag een schilderijtje ophangen als ik dat wil. Maar goed, dat zijn geen problemen die momenteel spelen dus ook niet belangrijk.
                                  In elk geval fijn dat hier duidelijkheid over is, ik zal ook onze beheerder even een mailtje sturen dan weten zij ook hoe het zit. Nogmaals hartelijk dank.

                                  • Deze reactie is gewijzigd 1 maand, 3 weken geleden door .
                                15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 43)
                                • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.